OBS, vi har nytt telefonnummer till vår support! - Läs mer här

Är ritningarna på väg bort från byggarbetsplatsen?

RitningarByggbranschen

Du kommer alltid att behöva ritningar, det är ett som är säkert. Frågan är dock i vilken form ritningarna kommer passa bäst för att tillgodose dina behov. Många företag går över till att lagra ritningarna digitalt och pappersprasslet byts därmed ut mot skärmklick.

Fler format för fler behov

Pappret har länge varit det självklara materialet för ritningar. Det har utvecklats för att bli slitstarkt och flexibelt med ett format som gör det lätt att skickas runt. I takt med att bygget fortskrider är det lätt hänt att pappershögen på skrivbordet växer, och många ser sig nu om efter en lösning som gör hanteringen mer effektiv. Utvecklingen av digitala alternativ går snabbt framåt – idag får de välbekanta tvådimensionella A1-ritningarna samsas om uppmärksamheten med datorer och pekskärmar, som allt oftare även kan visa informationen i 3D-format.

Genom att låta dina dokument bli digitala slipper du kånka på tunga pärmar – istället får du plats med flera hundra ritningar i en och samma läsplatta. Därför behöver du inte heller oroa dig för att de tar upp utrymme på kontoret eller riskerar att tappas bort. Med en pekskärm har du också möjlighet att förstora, vrida och vända för att kunna syna dina planer ur olika perspektiv.

Ytterligare en fördel med den digitala världen är möjligheten att skapa 3D-ritningar. Med hjälp av dem får du lätt en helhetsbild och ser direkt vad du behöver finslipa. En stor fördel är också att du enklare ser hur mycket material som behövs, vilket gör det lättare för dig när det är dags att beställa. Här upptäcker du även snabbt missar i stil med mått som inte stämmer eller rör som krockar med varandra.

Att lagra digitalt är alltså en utmärkt idé när du

  • har många ritningar som du smidigt vill kunna transportera mellan kontor och byggarbetsplats
  • vill att flera ska kunna ta del av dina ritningar samtidigt
  • tycker om att zooma in för att titta närmare på detaljer
  • vill kunna vrida och vända på 3D-modeller i en viewer
  • vill att alla snabbt ska ha tillgång till de senaste uppdateringarna

Ja, det finns flera fördelar med att hantera dina dokument digitalt, men det ställer också högre krav på dina medarbetare. De behöver dels ha koll på hur man använder de digitala verktygen, dels kunna navigera bland de olika funktionerna. Du kan också behöva ha några kopior av ritningarna printade ifall du får in fler personer under byggprocessens gång och läsplattorna inte räcker till. Kopior kan du nämligen göra i princip hur många du vill av, medan fler läsplattor lätt kan bli en onödig kostnad.

Framtiden skymtar i ett hologram

Idag har vi redan låtit ritningarna ta steget ut i verkligheten med hjälp av 3D-print. Genom att få en miniatyrmodell av ditt planerade bygge i plast eller gips har du dels en konkret målbild, dels en möjlighet att testköra dina planer innan du skrider till verket på riktigt.

Men om du håller till på en byggarbetsplats finns chansen att du snart är glasögonbärare. 3D-glasögon som visar högupplösta hologram förutspås nämligen  av vissa ta en allt större plats i branschen. Med hjälp av dem kan du se bygget torna upp sig framför dig – innan grunden ens är lagd. Du kan också testa olika inställningar i ljus och miljö, till exempel se hur slutresultatet blir om du ser det i spöregn eller byter fönster. Glasögonen har två bildskärmar där du ser ritningarna och styrs med röstkommandon, vilket gör att du dessutom har händerna fria.

Ritningarna är här för att stanna

Nej, ritningarna kommer inte att försvinna. Pappret har fortfarande flera fördelar som de digitala alternativen än så länge inte kan konkurrera med. En ritning i Tyvek är hållbar och tål både regn och rusk. Det gör inte heller något om du smutsar ner den – till skillnad från läsplattan torkas den gärna av med en våt trasa. Genom att printa ritningen är du inte heller beroende av ström, vilket gör att det inte är hela världen om du råkar glömma laddaren.

I slutändan handlar det helt om vad du vill ha ut av dina ritningar. Ibland vill du kunna zooma och scrolla, andra gånger behöver du kunna vika och känna. Pappret kommer troligtvis att ha en klar plats även i framtiden, redo att vecklas ut på byggplatser runtom i världen. Vi på Byggnet hjälper dig, oavsett om du vill ha dina ritningar på papper eller en plats att lagra dem digitalt.

Stäng