Vi fyller 20 år och 20 000 projekt

Mycket har hänt under dessa år, vi har lanserat flera produkter och appar på vägen såsom AccessSubscribe och Verify. Vi har idag över 100 000 användare som tillsammans har startat mer än
20 000 projekt, men hur började allt?

Vi vill rikta ett stort tack till alla som var med och tyckte till om Byggnets framtid genom att besvara vårt formulär. Vi fick in mycket värdefull feedback och vi kommer ha era åsikter i åtanke under kommande utvecklingsprojekt.

Som utlovat har vi även genomfört en utlottning av 20 st Trisslotter bland er som har svarat och den lyckliga vinnaren är David Alveblad på Stockholms stad.

Grattis och lycka till med skrapningen!

Vi tar fortfarande gärna emot feedback om hur ni vill att Byggnets framtid ska se ut! Formuläret finns längst ner på sidan.

Påverka Byggnets framtid

Historien om Byggnet

Redan 1986 byggde Arkitektkopia det första datanätverket för att distribuera ritningar digitalt. Det användes skarpt i Globen-projektet i Stockholm samma år. Eftersom ledtiderna i projektet kortades betydligt insåg projektdeltagarna potentialen med den nya tekniken.

Mellan åren 1987 och 1996 testade därför Arkitektkopia olika digitala system, men inget höll måttet. 1997 bestämde vi oss för att utveckla ett eget system för webbaserad dokumenthantering. Den första versionen av det som kom att kallas Byggnet såg dagens ljus år 2000.

20 år i backspegeln

Vägen från den versionen till den vi har idag har inte alltid varit spikrak, men vi har lärt oss mycket på vägen, särskilt genom alla härliga möten med våra användare. Här nedan finns ett urval av alla saker som hänt på vägen.

I begynnelsen

En kontroversiell tanke

Skulle ett datanätverk med bredbandsuppkoppling kunna ersätta distribution av ritningar i pappersform?

 

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

Byggnet lanseras

Byggnet lanserades med pompa och ståt.
Systemet som alltid har varit webbaserat fanns bara på webbläsaren Netscape Navigator i början. Netscape kostade pengar på den tiden, något som kan verka konstigt idag, så vi inkluderade det med varje Byggnetpaket. Redan från början var säkerhet viktigt för oss och under diskettens tidsålder fanns säkerheten i disketten.

2001

Missionerandet startar

I dag pratar man ofta om vilket projektnätverk man ska välja, men på den här tiden handlade det mer om att övertyga marknaden om att byggprojektet borde nyttja något system över huvud taget.

Nackdelarna utan Byggnet 2001

Fördelarna med Byggnet 2001

2002

Marknadsföring

Arkitektkopia satsade hårt på att sprida informationen om det nya revolutionerande systemet. Ibland kanske annonserna blev lite väl djärva?

2003

Trägen vinner

Missionerandet och annonseringen ger resultat. Vid det här laget har Byggnet cirka
8 000 användare i över 250 projekt och det blir bara fler och fler som ser vinsterna med Byggnet.

2004

Arkitektkopia

Byggnet grundades, ägs och drivs än idag av Arkitektkopia. Det har alltid varit en stor fördel att ha ett av landets äldsta och rikstäckande tryckerier i ryggen eftersom det innebär att våra användare enkelt kan ta del av alla andra tjänster som Arkitektkopia erbjuder. Du kan exempelvis beställa ritningar direkt via Byggnet och Arkitektkopia levererar dem till ditt bygge.

2005

Lansering i Norge

Via Arkitektkopias motsvarighet i Norge, Allkopi (idag Allkopi Netprint), introduceras Byggnet på den norska marknaden. Mottagandet är mycket positivt och idag har de lika stor marknadsandel i Norge som vi har i Sverige.

2006

Magister Pettersson

Vi har alltid fått beröm för vår support och att vi har varit enkla att få tag i, både via telefon och mail. Det beror till stor del på engagerade medarbetare med förankring i branschen. En av dessa är Janne P som varit med på i stort sett hela resan med Byggnet! På bilden besöker han en byggarbetsplats i närheten av vårt dåvarande huvudkontor.

2007

Light-version

Byggnet designades för att man alltid skulle uppnå rätt resultat genom att alla dokument passerade alla steg i en kedja. Det fungerade i stora projekt och för vana datoranvändare. För mindre projekt och användare med mindre datorvana kunde det dock upplevas som svårarbetat och det ledde ibland till att kedjan bröts. För att råda bot på detta introducerades en light-version.

2008

Skarpa tester

Med de nyvunna kunskaperna från light-versionen beslutades det att en ny version av Byggnet skulle utvecklas. Denna gång var enkelhet och flexibilitet i fokus och ambitionen var att samma system skulle kunna passa alla projekt och alla användare. För att säkerställa detta valdes ett antal testpiloter ut som körde sina projekt i beta-versionen av Byggnet Access.

2009

Access lanseras

Från revolution till evolution! Byggnet Access hjälper fortfarande till att skapa ordning och reda i byggprojekt, men den här versionen är mer användarvänlig och flexibel. Oavsett om du är beställare, projektledare, konsult, entreprenör eller förvaltare så ska det alltid vara tydligt var man hittar och lämnar information. Man kan använda produkten i både pågående byggprojekt och som stöd vid förvaltning av befintliga byggnader.

2010

Secure lanseras

Att tänka säkerhet när det gäller lagring av filer är numer en självklarhet, men vad händer med en ritning eller ett dokument efter att det skrivits ut på papper? Byggnet Secure är en applikation som hjälper säkerhetsklassade projekt att hålla reda på spridningen av papperskopior. Varje unik kopia av en ritning får en unik streckkod och användaren identifieras med ett lånekort, precis som på biblioteket.

2011

Verify lanseras

Byggnet Verify är en unik, patentsökt applikation som ger alla i projektet möjlighet att enkelt och snabbt kontrollera att de har den senaste informationen. Genom användandet av en smart-phone kan en QR-kod som tryckts på varje version av en ritning läsas av appen som sedan meddelar om det är rätt eller fel version av ritningen som används.

2012

Subscribe lanseras

Med Byggnet Subscribe kan du automatisera distributionen av projektets alla handlingar oavsett om du föredrar att göra det digitalt eller i utskriven form. Produkten är perfekt för dig som jobbar som projektledare eller projekteringsledare på ett bygge och enkelt vill kunna administrera och kontrollera informationsflödet till kollegor, konsulter och underleverantörer.

2013

Gula kläder

Byggnet har blivit en viktig del av Arkitektkopia och man fokuserar mer och mer på vidareutveckling, marknadsföring och försäljning av Byggnets alla delar. För att ytterligare belysa att det är en del av Arkitektkopia lånar man både färger och formspråk från Arkitektkopias grafiska profil under några år.

2014

iPad-appen lanseras

Appen har utvald funktionalitet från Byggnet Access webgränssnitt, relevant för iPad-användare. Man kan visa filer och mappstrukturer från Byggnet Access-projekt eller arkiv som användaren deltar i.
De filer som stöds kan öppnas direkt i appen, och man kan exportera filer till andra appar på enheten. Man kan även se kontaktinformation och lista de senaste öppnade filerna för snabb åtkomst.

2015

10 000 projekt

Sedan lanseringen år 2009 har det startats mer än 10 000 projekt eller arkiv i Byggnet Access. Det ville vi så klart uppmärksamma och fira tillsammans med det 10 000:e projektet. strax innan ett av deras projektmöten dök vi upp med tårta.

2016

Ny viewer

En ny version av Byggnets inbyggda viewer lanseras som erbjuder full funktionalitet utan att ställa krav på installation av tillägg som tex active-x komponenter. Detta ger bättre stöd vid nyttjande av andra browsers än Internet explorer.

2017

Ny hemsida

En helt ny grafisk profil tas fram för Byggnet med en ny logotype och en återgång till Byggnets blåa färger. I samband med det lanserades även en helt ny hemsida med responsiv design, tydlig navigation och goda sökmöjligheter.

2018

BIM-stöd i viewern

Det finns stöd för en rad olika 3D-filer och framförallt då IFC-filer. Ett neutralt och öppet filformat som gör det möjligt att byta information mellan mjukvaror som används vid BIM-projektering. Viewern innehåller även smidiga funktioner som zoomning, rotering, panorering, uppdelning/sammansättning av objekt, sektionering och olika visningslägen. Läs mer

2019

Ny inloggningsdesign

Ett första visuellt steg mot en förbättrad användarupplevelse tas genom att ge inloggningen en fräsch och modern design. Den nya designen kan ses som ett smakprov på kommande förbättringar och designuppdateringar i Byggnet.
Läs mer

2020

 

 

Uppdatering av Verify

Ny startsida i form av en dashboard för administratörer som ger en väldigt bra översikt över pågående ärenden och frågor. En annan nyhet är att man kan skicka in frågor i Byggnet Verify som ett komplement till de rapporter som man kunnat skicka in tidigare. En förändring som gör att Byggnet Verify nu passar bra även i produktionsfasen.
Läs mer

Byggnet fyller 20 år och 20 000 projekt!

Framtiden

Jo då, vi har mer nyheter på gång! Håll utkik i alla våra kanaler för löpande information. Än så länge får ni hålla till godo med en sneak peak.

 

Hjälp oss att bli bättre!

 • Svara på frågorna nedan för att påverka hur Byggnet ska utvecklas i framtiden.

  Tävlingen är avslutad men det går bra att skicka in din feedback fortfarande!
 • Vad arbetar du i huvudsak med?
 • Vilken roll har du oftast i Byggnet?
 • Vad tycker du att det är viktigast att vi fokuserar på i kommande version av Byggnet?
 • Övriga synpunkter
 • Förnamn*
 • Efternamn*
 • E-post*
 • Genom att klicka på knappen Skicka godkänner du Byggnets integritetspolicy.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.