Anmäl dig till våra kostnadsfria webinarer - klicka här 3D-stöd i Byggnets viewer - läs mer

3D-print – ett annat sätt att se på världen

Byggprojekt

Få fart på kommunikationen med 3D-modeller

Med en printad modell kan du öka förståelsen för något komplext eller inspirera till möjligheter. Inom byggbranschen nyttjas vanligtvis 3D-printingen till mindre projekt som att exempelvis skriva ut modeller i miniatyr för att visa hur en byggnad kommer att se ut. När nya bostadskvarter växer fram med vindens fart finns stora möjligheter att med hjälp av 3D-modeller underlätta kommunikation, både mellan beställare och medborgare och mellan beställare och byggare.

Skriv ut en reservdel till bilen. Eller varför inte printa ett helt hus i verklig storlek. Möjligheterna med 3D-printing är nästintill oändliga och går att tillämpa i alla branscher. Här är några exempel på när en idé via en printer blivit verklighet, ibland på bara några timmar.

En 3D-modell kan:

  • ge deltagare i ett byggprojekt fördjupad förståelse för byggets alla delar
  • fungera som diskussionsunderlag för uppstartsmöten, workshops och samråd
  • visualisera svårförklarade detaljer
  • vara en visuell referens till verkligheten
  • öka förståelsen för hur ett bygge kommer att se ut och därmed underlätta för medborgare att lämna relevanta åsikter när tillfälle ges
  • vara ett verktyg i marknadsföringen av ett byggprojekt

3D-print av stadsdelen Ebbepark

Ger slitstarkare verktyg och ökad produktivitet

Kan verkligen en printad kugghjulsfräs ha längre livstid än en som tillverkats på traditionellt vis? Japp. Tydligen till och med 2-3 gånger så lång livstid. Världens första 3D-printade kugghjulsfräs förvånade de flesta när den testades av Volvo Constructions för några år sedan. Fräsen är tillverkad av Uppsalabolaget VBN Components som ligger i framkant när det gäller tillverkningsmetoder, mycket tack vare sitt eget superstål, Vibenite, som utgjorde grunden i fräsen.

Företaget tillverkar metallkomponenter direkt från pulver med 3D-printing. Deras mål är att revolutionera verkstadsindustrin genom höjd produktivitet, ökad prestanda, kortare leveranstider och mindre materialspill.

Skapar förutsättningar för en långlivad bilindustri

Att få tag i reservdelar till äldre unika bilar har länge varit ett huvudbry för dess ägare, tills nu. Porsche har tagit 3D-printers till hjälp för att möta behovet av nya smådelar som får deras ikoniska bilar att fortsätta rulla. Alla printade delar testas och flera har hittills presterat bättre än originaldelarna. Genom att printa on-demand sparar de pengar på både verktyg och lagringskostnader och får nöjdare kunder på köpet. Win, win!

3D-printade bilar är i övrigt på uppsving. Främst för att printingen ger lägre tillverkningskostnader och snabbare leveranser men även för att platsdelarna väger mindre än nuvarande delar vilket banar väg för bättre bränsleekonomi.

Kreativt lärande för den digitala generationen

3D-printers har i takt med dess utveckling blivit allt billigare, speciellt för hemmabruk. Att arbeta med verktyget i skolan är ett naturligt steg som kan skapa oanat engagemang hos en generation som föds in i den digitala eran. Låt till exempel eleverna förverkliga små byggprojekt som sedan kan nyttjas i flera ämnen för att öka förståelsen för hur saker hänger samman. 3D-printern kan bli ett pedagogiskt verktyg på precis samma sätt som en surfplatta idag är i de flesta förskolor och skolor.

Stäng